måndag 30 mars 2015

Gott och enkelt fröknäcke - Crisp bread with seeds

Jag bakar ganska ofta fröknäcke. Det har en strykande åtgång när det kommer ut ur ugnen.  Jag brukar göra mitt fröknäcke glutenfritt. Man kan använda andra frön och andra mjölsorter än de som står med i detta receptet, tex bovetemjöl och chaifrön. 
 Det var inte helt lätt att ta ett snyggt foto på smeten...
 Jag brukar lägga smeten mellan två bakplåtspapper och trycka ut den.
 Smeten ska vara ganska tunn och då täcker den hela plåten.
 När knäcket har varit inne i ugnen ca 20 minuter tar jag ut den och skär den i rutor.
Knäcket ska in i ugnen i ca 30 minuter till. Man får se efter så att det inte bränns.
När knäcket har svalnat på plåten under en handduk lägger jag bitarna i en burk med lock.
Jättegott att äta med lite smör och något pålägg eller bara som det är. Även gott att ha som snacks i stället för chips till någon god röra.

Recept
Sätt ugnen på 150 grader.

2 dl majsmjöl (eller 1 1/2 dl majsmjöl och 1/2 dl havremjöl)
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön (och eller pumpakärnor)
1/2 tsk salt
1/2 dl raps- eller solrosolja
2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över olja och kokande vatten och blanda ordentligt. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en ungsplåt. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten med handen så att den blir tunn. 
Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 50 minuter om du vill bryta knäcket i bitar. Om du vill ha knäcket i skurna bitar i stället ska du ta ut plåten efter ca 20 minuter och skära eller sporra degen i rutor. Sedan gräddar du i ca 30 minuter till.
Ta ut plåten och låt knäcket svalna under en handduk. 



English:

Recipe 
Preheat the oven to 150 degrees Celsius.

2 cups corn flour (or 1 1/2 cups corn flour and 1/2 cup oat flour)
1 cup sunflower seeds
1/2 cup sesame seeds
1/2 cup flax seeds (and or pumpkin seeds)
1/2 teaspoon salt
1/2 cup rapeseed or sunflower oil
2 cups boiling water

Mix all dry ingredients in a bowl. Pour in the oil and boiling water and mix thoroughly. Spread the dough onto a baking paper on a oven plate. Add another baking sheet on top and push out the dough by hand to a thin layer.
Put the plate in the oven and bake for about 50 minutes if you want to break the crisp bread into pieces. If you want the crisp bread in square cut pieces instead, remove the plate after about 20 minutes and cut the dough into squares. Then you bake it for about 30 minutes more.
Remove plate and allow the crisp bread to cool under a towel.

Delicious to eat with a little butter and some toppings or just as it is. Also good to have just as a snack instead of potato chips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar