tisdag 9 juli 2013

Goda småkakor till sommarfikat

Jag bakade goda småkakor häromkvällen när det inte var så varmt i köket längre. Härligt när fönstret står öppet mot trädgården så det fladdrar lite i linnegardinen av kvällsbrisen. Dofterna från trädgården är så underbara framåt kvällen. Rosor, kaprifoler, lavendel och några kvardröjande pioner och jasminer. Jag skulle vilja spara dofterna i en burk som jag kan ta fram den i februari eller mars när längtan efter vår och sommar är svår....
Kakorna hade en strykande åtgång....som vanligt. Burkarna hann nästan bli tömda på sitt innehåll av syltkakor och mandelkakor innan jag hann ta kort. Baksidan med goda småkakor är att de är så lättätna. Man kan liksom inte bara ta en....
 Glasburk med fint lock från ett sommarloppis. Utmärkt att förvara mandelkakor i.
 Syltkakor med hemmagjord jorgubbssylt.

Recept

200 gr rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
En fast (inte rinnig) sylt. 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och socker med elvispen. Tillsätt gräddfilen. Rör ner mjölet. Smeten blir ganska lös, vilket den ska vara. Kan kännas kladdig när den ska rullas men då kan man ta lite kallt vatten på händerna.

2. Rulla smeten försiktigt till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. För min del blev det två plåtar med kakor.

3. Tryck små gropar i mitten av varje kaka och fyll med en liten klick sylt. Grädda i ugnen i ugnen i ca 12 minuter. Det kan vara lite olika med olika ugnar så man får kolla kakorna.

Mandelkakor med en liten smak av kola.

Recept

 ca 20 stycken.
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
3/4 dl strösocker
1/2 dl hackad mandel (eller lite mer...)
100 gr rumsvarmt smör
1 msk ljus sirap

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med mandeln och arbeta sedan ner smöret (gärna skuret i små bitar) och sirapen med elvispen.

2. Rulla degen till en kompakt rulle och lägg in den i plastfolie i kylen i minst en halv timme.

3. Skär centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i tio minuter.

Båda recepten är tagna ur tidningen Lantliv.

Lycka till! Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar